Wpis

wtorek, 11 września 2012

Pieróg z mięsnym nadzieniem

Składniki

  • ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • drożdże (ja używam babuni - mniej niż połowa)
  • 1 łyżka oleju
  • farsz można zrobić różny (ja używam kociołka meksykańskiego):
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 2 puszki pomidorów bez skóry
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • duża cebula
  • olej
  • przyprawy:
  • 2 paczki tymianku (ja daję 1 paczkę + świeży tymianek z mojego balkonowego ogródka)
  • 2 paczki papryki słodkiej
  • 1 bardzo płaska łyżeczka chili
  • warzywko
  • czosnek suszony
  • dodatkowo:
  • przecier pomidorowy
  • starty ser
  • rozmącone jajo

Sposób przyrządzenia

Przygotowujemy drożdże: W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżeczkę cukru i drożdże, dodajemy łyżkę mąki.

Mieszamy i odstawiamy na 15 minut, przykrywając ściereczką.

Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, sól i wyrośnięte drożdże.

Wyrabiamy ciasto.

Najlepiej na blacie (w ten sposób ciasto dostanie więcej powietrza i będzie lepsze).

Wyrobioną kulę ciasta odstawiamy na 30 minut, przykrywając ściereczką.

W tym czasie podwoi swoją objętość.

Farsz: Mięso mielone przyprawiamy warzywkiem, pieprzem, suszonym czosnkiem.

Smażymy.

Na koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy.

Przekładamy z patelni do większego garnka na mały ogień i dodajemy wypłukaną czerwoną fasolę, potem pokrojone pomidory.

Mieszamy i gotujemy.

Po chwili dodajemy paprykę słodką i tymianek, mieszamy i gotujemy jakieś 5 minut.

Ponownie przyprawiamy i gotujemy.

Na koniec do smaku dodajemy chili.

Chwilę gotujemy i farsz jest gotowy.

Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na blat obsypany mąką i rozwałkowujemy je na w miarę okrągły placek.

Wierzch placka smarujemy przecierem pomidorowym, zostawiają brzegi nie wysmarowane.

Na przecier dajemy trochę startego sera.

Na ser z kolei nasz meksykański farsz (oczywiście może być też farsz z kurczaka - kto jak lubi).

Ponownie przysypujemy go startym serem.

Okrągły placek składamy na pół tak, by powstał pieróg.

Brzegi pieroga sklejamy przyciskając widelcem lub palcami.

Przekładamy na blaszkę, a wierzch pieroga smarujemy rozmąconym jajkiem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 -200 st.

C przez 25 minut.

Z tej ilości ciasta i farszu wychodzą dwa wielkie, sycące pierogi.

Smacznego :)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
kawecki180
Czas publikacji:
wtorek, 11 września 2012 08:23

Polecane wpisy

  • Mazurek czekoladowo - orzechowy

    Składniki 15 dag masła roślinnego 4 jajka 15 dag czekolady 15 dag orzechów laskowych 1 łyżka mąki ze szczyptą proszku do pieczenia 1 łyżka alkoholu Sposób

  • Najlepszy murzynek

    Składniki na ciasto: 250 g margaryny 1 5 szkl. cukru 1 szkl. mleka 4-6 łyzek kakao 5 duzych jaj 3 5 szkl mąki 1 proszek do pieczenia 1 suchy budyń 1

  • Mokka - mousse

    Składniki 2-4 łyżek kawy rozpuszczalnej około 50 g cukru 1 czubata łyżka żelatyny 300 ml słodkiej śmietany 2 białka czekolada do posypania najlepiej czarna

  • Calzone

    Pieróg Calzone,to nic innego jak pizza w kształcie dużego pieroga. Każdy może zrobić go według własnych upodobań i smaków jeśli chodzi o farsz. Składniki: Cias

Kanał informacyjny